Website voor coördinatoren
Nieuw bij Het Begint met Taal
Fijn dat je nu bent aangesloten bij ons landelijk netwerk. Hieronder vind je tips om zo snel mogelijk praktisch profijt te hebben van al het aanbod dat er voor jou als coördinator en voor je taalvrijwilligers en deelnemers beschikbaar is.
- Controleer je gegevens
- Informeer je vrijwilligers en deelnemers
- Geef jezelf een goede start

Neem voor advies contact op met Marcella Faltas
1. Controleer je gegevens
De locatie(s) die je ons hebt bevestigd vind je terug op de website. Controleer of we dit goed hebben verwerkt en geef ook wijzigingen hierin aan ons door.
Tijdens het kennismakingsgesprek heb je ons aangegeven, welke collega's uit je organisatie ook nog betrokken zijn bij taalcoaching en in welke rol. Informeer ons alsjeblieft bij wisselingen, zodat de juiste mensen in je team onze informatie ontvangen.

Download dit logo en gebruik het in je communicatie-uitingen, om duidelijk te maken dat je organisatie bij ons netwerk is aangesloten. Je vindt hier de aansluitvoorwaarden om na te lezen. Let op: hierin staat ook dat je ons aanbod niet mag delen buiten je organisatie.
2. Informeer je vrijwilligers en deelnemers
Vertel je vrijwilligers welke voordelen jullie aansluiting bij ons netwerk specifiek voor hen heeft:
- toegang tot de website voor vrijwilligers; met de oefenmodules van SpreekTaal en Gezonde Taal, het handboek Taal in de Praktijk en nog veel meer. Deel de inloggegevens met hen.
- de vele manieren van zelfstudie: een vrijwilliger kan gratis meedoen aan elke webinar (deel de link naar onze agenda voor vrijwilligers ) en op ieder moment dat het hem of haar uitkomt een sessie uit de e-learning volgen. Zelfs de meest ervaren vrijwilliger zal nog iets kunnen bijleren om de taalcoach-sessies leuker en effectiever te laten verlopen.
- een keer per maand nieuws en tips rond taalcoaching via onze nieuwsbrief; deel deze aanmeldlink.
Overweeg om je beginnende (en al ervaren) vrijwilligers een 'leergang' aan te bieden, waarbij je hen traint via een mix van een fysieke training (bijvoorbeeld de Starttraining Taalcoach NT2), onze e-learning en gerichte webinars. Lees meer hierover bij de Taalcoachacademie.
Voorbeeldtekst voor je vrijwilligers:
We zijn als organisatie XXX aangesloten bij het landelijke netwerk van Stichting Het Begint met Taal. Zo kunnen we je als vrijwilliger allerlei handig oefenmateriaal, training en ondersteuning bieden, zodat je taalontmoetingen nog leuker worden. Volg bijvoorbeeld de e-learning over taalcoaching en leer over wat je als taalcoach beter wel en niet kunt doen. Of meld je aan voor één van de vele webinars. Je vindt alle informatie op het besloten deel van de website van Het Begint met Taal, zie dit filmpje.
Ga naar de website en gebruik onderstaande inloggegevens:
Gebruikersnaam:....
Wachtwoord: ......
Naar keuze aanvullen met:
Voor je taalmaatje(s) is op deze website ook handige informatie te vinden over bijvoorbeeld zelfstudie, gezondheid en studeren/werken in Nederland. De informatie is in vier talen beschikbaar. Zie dit filmpje. Hiervoor gelden andere inloggegevens. Bespreek dit eens met je taalmaatje(s) en bekijk en bespreek eventueel samen wat er te vinden is!Tip: geef je op om eens per maand de informatieve nieuwsbrief van Het Begint met Taal te ontvangen. Die staat vol met handige tips voor jou als taalvrijwilliger. Gebruik deze link om je aan te melden.
Je kunt ook je deelnemers toegang geven tot de meertalige website speciaal voor hen:
Wil jij meer weten over zelf oefenen met de Nederlandse taal? Of over studeren en werken in Nederland? Bekijk deze korte video over de website van Het Begint met Taal. Je kan op deze website inloggen met:
Gebruikersnaam:....
Wachtwoord: ......
3. Geef jezelf een goede start
Wil je individueel of als coördinatoren-team goed van start? Volg dan deze tips:
- als "nulmeting": lees ons Raamwerk voor taalcoachteams en doe de zelfcheck die erin staat;
- open al onze mails: in de eerste alinea lees je of de inhoud voor jou interessant genoeg is om verder te lezen;
- houd onze agenda in de gaten voor specifieke trainingen en bijeenkomsten voor coördinatoren, waaraan je gratis kunt deelnemen. Doe bijvoorbeeld mee aan onze basistraining voor coördinatoren of de online infosessie waarin je ons totale aanbod leert kennen.
- benut onze taalcoachacademie, waarmee je je eigen deskundigheid en die van je taalvrijwilligers kunt vergroten
- gebruik onze zeer uitgebreide website voor coördinatoren: start met een globale verkenning zodat je weet wat je er kunt vinden en kom later gericht terug. Deel de inloggegevens met je collega's. Gebruik zonodig dit filmpje.
- overweeg MATCH als systeem om nog slimmer de taalcoaching te organiseren, samen te werken met je collega's en gemakkelijk te kunnen rapporteren naar bijvoorbeeld de gemeente en OCW/het CBS.
Hieronder vind je de filmpjes waarin de verschillende websites kort worden voorgesteld. Lees meer over deze websites in dit document.
Website voor coördinatoren
Website voor taalvrijwilligers
Website voor deelnemers
Vragen of verbetersuggesties? Bel of mail ons!